L'autor

Toni Orensanz és periodista i guionista freelance. És col·laborador habitual del diari La Vanguardia des del 1996 i ha realitzat tasques informatives per a la Cadena SER, TV3, Avui, El Mundo, Descobrir Catalunya, GEO i altres mitjans escrits i àudiovisuals, gairebé sempre en les zones rurals de Catalunya (especialment en el Camp de Tarragona i les terres de l’Ebre).

Com a guionista ha estat vinculat a la productora El Terrat. Aquest 2008, el programa ‘Cops de geni’ (Xarxa de Televisions Locals), del qual era codirector i creador, ha estat guardonat amb el premi Miramar de televisió de la Diputació de Barcelona.

Té publicats els llibres Passió, sang i oblit (crònica d’una de les últimes execucions públiques a Catalunya: Carrutxa, 2001) i ha participat en obres col·lectives com Jo no sóc de Barcelona (Planeta, 2000), Priorat (Lunwerg, 2004) o Ebro, el río y la vida (Lunwerg, 2007).

Els últims cinc anys ha centrat les seves recerques en la Segona República i la guerra civil –especialment al sud de Catalunya i l’Aragó. D’aquesta etapa en són el resultat alguns articles en revistes i en obres col·lectives com, per exemple, “El verano caliente de 1936” dins La Guerra civil en Aragón (Diputación de Zaragoza, 2007).

També ha escrit alguns textos teatrals. La seva obra Nicomedes, el verdugo diligente ha estat llegida per l’actor Oriol Grau en diverses sales de petit format i al Festival de Monòlegs de Castelldefels 2007. Altres obres teatrals de la seva creació són Bandera, banderita, bandereta i El mort, un monòleg creat per al Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER) i estrenat al Teatre Fortuny de Reus el gener de 2008

Crèdit foto: Marc Arias