A la venda la segona edició

La segona edició de 'L'òmnibus de la mort' ja és a les llibreries després que la primera s'hagi esgotat en només tres mesos. La portada del llibre compta, en aquesta segona edició, amb una frase de l'historiador Josep M. Solé i Sabaté, i que diu així: "L'òmnibus enlluerna per la seva agilitat i el seu rigor científic". El llibre ha estat onze setmanes consecutives entre els títols més venuts de no ficció en català.

Llibre recomanat a 'L'hora del lector'

El programa de llibres 'L'hora del lector' del Canal 33, conduït per Emili Manzano, va recomanar 'L'òmnibus de la mort' el dijous 9 d'octubre (vegeu vídeo del programa). D'altra banda, el programa d'història de Catalunya Ràdio 'En Guàrdia' va dedicar l'edició del diumenge 28 de setembre íntegrament al llibre (Escolteu el programa) i 'La Vanguardia digital' ha publicat recentment el següent 'Punt de lectura' d'Enric Castelló.

Te'ls imagines tots dalt d'un bus?


Si t'ha agradat 'L'òmnibus de la mort' i vols recomanar el llibre, pots fer-ho enviant aquest missatge (jpg) a qui desitgis.

El llibre

‘Lòmnibus de la mort: parada Falset’ és un llibre d’història o, si es vol, de periodisme històric. L’obra reconstrueix la ruta en òmnibus que va fer la Brigada de la muerte, una de les bandes de “incontrolats” més cèlebres de l’estiu de 1936, en els primers mesos de la guerra civil.

El punt de partida de la història és la parada que el bus dels brigadistes de la mort va fer a Falset, on van assassinar 27 veïns del poble en una sola nit. Alhora, el llibre es pregunta qui eren i d’on havien sortit els integrants de la Brigada de la muerte, què pensaven i quines eren les seves raons. L’objectiu del llibre és intentar descriure i comprendre millor com funcionava i a què obeïa la violència revolucionària de l’estiu de 1936.

I tot plegat des de la perspectiva d’un periodista d’avui dia que inicia una investigació sense tenir ni idea on s’acabarà i que s’enfronta a alguns dels fantasmes encara vius de la nostra societat, del seu poble i, fins i tot, de la seva família

L'autor

Toni Orensanz és periodista i guionista freelance. És col·laborador habitual del diari La Vanguardia des del 1996 i ha realitzat tasques informatives per a la Cadena SER, TV3, Avui, El Mundo, Descobrir Catalunya, GEO i altres mitjans escrits i àudiovisuals, gairebé sempre en les zones rurals de Catalunya (especialment en el Camp de Tarragona i les terres de l’Ebre).

Com a guionista ha estat vinculat a la productora El Terrat. Aquest 2008, el programa ‘Cops de geni’ (Xarxa de Televisions Locals), del qual era codirector i creador, ha estat guardonat amb el premi Miramar de televisió de la Diputació de Barcelona.

Té publicats els llibres Passió, sang i oblit (crònica d’una de les últimes execucions públiques a Catalunya: Carrutxa, 2001) i ha participat en obres col·lectives com Jo no sóc de Barcelona (Planeta, 2000), Priorat (Lunwerg, 2004) o Ebro, el río y la vida (Lunwerg, 2007).

Els últims cinc anys ha centrat les seves recerques en la Segona República i la guerra civil –especialment al sud de Catalunya i l’Aragó. D’aquesta etapa en són el resultat alguns articles en revistes i en obres col·lectives com, per exemple, “El verano caliente de 1936” dins La Guerra civil en Aragón (Diputación de Zaragoza, 2007).

També ha escrit alguns textos teatrals. La seva obra Nicomedes, el verdugo diligente ha estat llegida per l’actor Oriol Grau en diverses sales de petit format i al Festival de Monòlegs de Castelldefels 2007. Altres obres teatrals de la seva creació són Bandera, banderita, bandereta i El mort, un monòleg creat per al Centre d’Arts Escèniques de Reus (CAER) i estrenat al Teatre Fortuny de Reus el gener de 2008

Crèdit foto: Marc Arias

La Brigada de la muerte

La Brigada de la muerte va fer una llarga ruta tot fent “neteja” de feixistes i contrarrevolucionaris l’estiu de 1936, amb Casp com a base d’operacions. Els desplaçaments per tenir “neta” la rereguarda els feien en un òmnibus de l’època, un vehicle de marca Ford tot pintat amb calaveres, que també duien cosides a la gorra de milicià. El seu capitost era Fresquet, vinculat a la FAI des d’abans de la guerra i que tenia com a costum justificar els assassinats comesos des dels balcons dels ajuntaments, amb el poble als seus peus. La Brigada de la muerte va ser protagonista d’una mena de road movie de terror.

Crèdit foto: Archivo Histórico Nacional

No ficció

‘L’òmnibus de la mort’ no és una novel·la. Ni un sola línia és inventada. El llibre és la crònica en obert d’una recerca històrica que ha durat cinc anys i que ha portat el seu autor a fer més d’una trentena d’entrevistes i a visitar tota mena d’arxius.

Entre les entrevistes mantingudes hi ha, fins i tot, la dels fills del capitost de la Brigada de la muerte. Entre els arxius visitats n’hi ha de particulars, l’Arxiu Nacional de Catalunya, l’Arxiu Josep Tarradellas de Poblet, l’Archivo Histórico Nacional, els arxius de Govern Militar de Barcelona, l’Archivo General de la Guerra Civil de Salamanca i, fins i tot, l’Institut d’Història Social (IISG) d’Amsterdam, on l’autor hi va trobar un dels documents claus sobre el desenllaç de la Brigada de la muerte.

Ara Llibres

‘L’òmnibus de la mort’ ha estat editat per Ara llibres.

Ara Llibres és una editorial especialitzada en l'edició de llibres de no-ficció.

Nascuda al maig del 2002, és una editorial innovadora tant pel que fa a la contractació dels autors com pel compromís amb els fets socials més transcedents de Catalunya.

‘Lòmnibus de la mort’ s’emmarca en la mateixa col·lecció de divulgació històrica que ha tret al mercat llibres com ‘La maternitat d’Elna’ o ‘El setè camió’, d’Assumpta Montellà.

En el número 4 dels més venuts

'L'òmnibus de la mort' segueix a la llista dels llibres més venuts per segona setmana consecutiva. La llista de més venuts, en la categoria de no ficció, que cada setmana publica 'El Periódico', situa el llibre en el número 4 de vendes. De la mateixa manera, 'L'òmnibus de la mort' també figura en el ranking de més venuts de no ficció de la Casa del Llibre de Barcelona.

Recull de premsa

"El ómnibus de la muerte"
La Vanguardia (article d'opinió d' Oriol Pi de Cabanyes) / Llegeix l'article

'L'òmnibus de la mort' a l'Oracle de Xavier Graset
Catalunya Ràdio, 23 de setembre de 2008 / Escolta el programa

"L'Òmnibus de la mort"
Diari de Balears, 13 de setembre de 2008 / Llegeix l'article

"L'Òmnibus de la mort"
Diari de Vilanova (article d'opinió de Teresa Costa), 29 d'agost de 2008 / Llegeix l'article

"No hay que mezclar churras con merinas"
El Independiente de Canarias (article d'opinió de Cándido Marquesán), 16 d'agost de 2008 /Llegeix l'article

"El fenómeno Orensanz"
Diari de Tarragona, 11 d'agost de 2008 / Llegeix l'article

"L'òmnibus de la mort"
ICat fm, 9 d'agost de 2008 / Llegeix i escolta l'article

"Cal comprendre la guerra més enllà de la condemna o l'homenatge"
Reus digital, 8 d'agost de 2008 / Llegeix l'article

"No existeix cap manual per què un burgès interpreti una revolució"
El Punt, 3 d'agost de 2008 /Llegeix l'article

Els assassinats a la reraguarda republicana
e-Notícies, 1 d'agost de 2008 /Llegeix l'article

L'òmnibus de la mort

El Singular digital, 1 d'agost de 2008 / Llegeix l'article

Tras la Brigada de la Muerte
El País, 27 de juliol de 2008 / Llegeix l'article

Fresquet, la Brigada de la mort i Toni Orensanz
Tot Tarragona.cat / Llegeix l'article

Orensanz recupera la memòria de l'anomenada
Brigada de la mort

Diari de Tarragona, 22 de juliol de 2008 / Llegeix l'article

Juliol de 1936. Article publicat a La teiera, bloc personal de Salvador Palomar
20 de juliol de 2008




"No ens podem apropar a la Guerra Civil només
des de la condemna o l'homenatge"

L'Ebre, 18 de juliol de 2008
Llegeix la notícia (pdf)



Un exercici necessari
El Punt, 19 de juliol de 2008
Llegeix l'article

A la venta el último libro del periodista
Toni Orensanz

FmTarragona.info, 18 de juliol de 2008 / Llegeix l'article

El periodista Toni Orensanz publica 'L'òmnibus de la mort'
Col·legi de periodistes de les Terres de l'Ebre
Llegeix l'article

La muerte paró en Falset
Diari de Tarragona, 18 de juliol de 2008
Llegeix l'article

A la venda, el llibre L'Òmnibus de la mort: parada Falset del periodista Toni Orensanz
Tinet.com, 18 de juliol de 2008
Llegeix l'article




La ruta de la mort

Avui, 17 de juliol de 2008
Llegeix l'article (pdf 1 - 2)
Llegeix l'article (html)




L'òmnibus de la mort, de Toni Orensanz
Prendre la paraula (bloc de Jordi Martí Font)
17 de juliol de 2008
Llegeix l'article




La brigada de las 40 calaveras
La Vanguardia, 28 de juny de 2008
Llegeix l'article (pdf)
Llegeix l'article (html)





L'òmnibus de la mort: parada Falset
Article publicat al bloc de l'Isaac Albesa
Llegeix l'article





Exhaurida la primera edició

El llibre ‘L’òmnibus de la mort, parada Falset’ ha esgotat la primera edició en menys de tres mesos. El llibre es va posar a la venda el 17 de juliol, i aquesta setmana s’ha començat a distribuir la segona edició, que ja està arribant a les llibreries. Així ho recullen ja diversos mitjans de comunicació, entre els quals hi ha el diari digital E-notícies i el diari 'El Punt'. També se'n fa ressó al seu bloc la llibreria Serret de Vallderoures.
'L'òmnibus de la mort' porta des que va sortir a la venda a les llistes de llibres més venuts de no ficció i en català. La llista del suplement 'Cultura/s' del diari 'La Vanguardia' situa aquesta setmana l'obra en el vuitè lloc de vendes. El llibre porta ja onze setmanes en aquesta llista.

L'òmnibus de la mort entra a la llista dels més venuts

L'òmnibus de la mort ha aconseguit entrar en la llista dels llibres més venuts en la categoria de no ficció. L'obra de Toni Orensanz ha assolit la novena posició del rànquing de vendes de la Casa del Llibre de Barcelona, just per darrera de les memòries de Jordi Pujol.

L'obra d'Orensanz també ha entrat a la llista dels més venuts d'El Periódico de Catalunya, on ocupa el desè lloc, just per darrera de La ciència i la vida, de José Luis Sampedro i Valentí Fuster.